Voedingsleer
Home > Opleidingen > Voedingsleer

VOEDINGSLEER

1-jarige vervolgopleiding

Algemeen

Als therapeut zul je ongetwijfeld de ervaring hebben dat veel klachten waar patiënten mee komen mede het gevolg zijn van slechte voeding. Deze vervolgopleiding Voedingsleer leert je alle aspecten kennen van de juiste voeding voor de juiste persoon. Maar ook als je geen therapeut bent en gezondheid belangrijk vindt, is deze opleiding een echte verrijking.

De opleiding is het resultaat van jarenlange arbeid, waarbij we inzichten van de Traditionele Chinese Geneeskunde/-voedingsleer en de kennis van de westers moderne- en natuur voedingsleer op een unieke manier hebben samengebracht. De opleiding bestaat uit theorie- en praktijklessen en is gericht op TCM-therapeuten.

Uitgangspunten

Centraal binnen de TCM staat het bewaren van de San Bao (Jing - Qi - Shen) om een lang, gezond en gelukkig leven te waarborgen, waarbij het individu zich lichamelijk en geestelijk optimaal kan ontplooien. De TCM kent daartoe oorspronkelijk acht takken:

  • zelfreflectie/rust
  • voeding/ademhaling
  • beweging
  • uitwisseling/aanraking
  • kruidengeneeskunde/voedingstherapie
  • acupunctuur
  • feng shui
  • ming shu (astrologie)

Al deze takken zijn gebaseerd op één en dezelfde natuurfilosofie. De laatste vier zijn afgeleid van de eerste vier en worden met name therapeutisch toegepast. Ze vereisen specifieke kennis en vaardigheden. De eerste vier zijn echter essentieel. Bij lichamelijke en/of geestelijke ziekteprocessen hoor je altijd eerst aandacht te geven aan deze vier gebieden. Een juist afgestemde voeding is een basisvoorwaarde!

Deze opleiding, enerzijds gebaseerd op de ‘roots’ van de TCM en anderzijds aansluitend bij de meest actuele informatie op het gebied van de moderne voedingsleer, biedt een schat aan basale kennis die je kunt toegepassen in je TCM praktijk.

In de lessen zet je de eerste stappen om individuele voedingsadviezen te geven. In de meeste lessen behandel je daarvoor één of meerdere cases. Een belangrijk deel van de lessen bestaat uit theoretische én praktische training en (energetische en reguliere) kennis van voedingstoffen. Daarbij pure kookkunst, waarbij je leert werken met specifieke bereidingswijzen en ingrediënten.

Voedselleer, theoretische benaderingen

Om praktische adviezen te kunnen geven, is een theoretische achtergrond belangrijk. Je leert daarom over de oosterse en westerse benadering van voedsel en de achtergrond daarvan. De Chinese geneeskunde beschrijft bijvoorbeeld de energetica van voedsel én vertering en heeft een individuele, ervaringsgerichte benadering. De mens in zijn uitwisseling met het geheel staat centraal. De moderne westerse voedingsleer - gebaseerd op biochemie - richt zich op de microprocessen, zoals analyse en werking van voedingstoffen en het spijsverteringssysteem op celniveau.

De laatste tientallen jaren is zeer veel belangrijke kennis aan het licht gekomen. De natuurvoedingsleer met zijn bio-energetische inzichten, levert op haar beurt een onmisbare bijdrage waar het gaat om het definiëren van kwaliteit en vitaliteit van voedsel. Daarbij wijst ze op de wederzijdse verbinding van de consument en haar milieu.

Deze benaderingen hebben hun sterke en zwakke kanten. Maar opvallend is hoe ze naar elkaar toe groeien. Samen leveren ze nieuwe inzichten en een krachtig werkzame therapie op, die uitgaan van onze eigen culturele en actuele situatie:

  • Voeding heeft invloed op ons gestel of constitutie (Jing), onze dagelijkse energie (Qi)en geestesgesteldheid (Shen).
  • Elk mens heeft een uniek spijsverteringssysteem dat vraagt om een individuele benadering. Deze indi­viduele verteringscapaciteit bepaalt wat voedsel met ons doet. Naast een slechte voedselkeuze en -kwaliteit is het onvoldoende omzetten van voedsel oorzaak van een belangrijk deel van de meeste hedendaagse pathologie.
  • Alleen zuiver en volwaardig voedsel dat op de juiste wijze wordt bereid, bezit levenskracht. Alleen vitaal voedsel is in staat om roofbouw op mens en milieu te voorkomen.
  • Voeding is naast zelfreflectie, beweging en uitwisseling één van de eerste aangewezen therapieën bij ziekte. Maar nog belangrijker is dat iedereen door middel van voeding aan zijn eigen genezingsproces kan werken.
Studiemateriaal

Je maakt gebruik van een syllabus die je op de eerste lesdag krijgt. Deze krijg je op papier, maar kun je ook als PDF down­loaden in het studentenportaal.
Je kunt de literatuurlijst met verplichte en aanbevolen literatuur vinden op www.qing-bai.nl/literatuurlijst.

Zelfstudie

Je moet rekenen op 3 keer het aantal lesuren aan zelfstudie. Dit is echter zeer afhankelijk van de genoten vooropleiding.

Tentamen en examen

Na de eerste helft van het studiejaar krijg je een tentamen en aan het einde van het studiejaar een examen.

Certificering

Bij voldoende resultaat van alle onderdelen ontvang je het certificaat ‘Voedingsleer’.

Vereiste vooropleiding

De Basis Vakopleiding van Academie Qing-Bai of een vergelijkbare opleiding.

Amersfoort

Deze 1-jarige vervolgopleiding is opgedeeld in losse bijscholingen. Meer informatie hierover vind je bij onze bij- en nascholingen.





Brochure aanvragen Inschrijven voor opleiding
AANMELDEN OPEN DAG

GERELATEERDE OPLEIDINGEN