Als therapeut zul je ongetwijfeld de ervaring hebben dat veel klachten waar patiënten mee komen mede het gevolg zijn van slechte voeding. Deze vervolgopleiding Voedingsleer leert je alle aspecten kennen van de juiste voeding voor de juiste persoon. Maar ook als je geen therapeut bent en gezondheid belangrijk vindt, is deze opleiding een echte verrijking.
De opleiding is het resultaat van jarenlange arbeid, waarbij we inzichten van de Traditionele Chinese Geneeskunde/-voedingsleer en de kennis van de westers moderne- en natuur voedingsleer op een unieke manier hebben samengebracht. De opleiding bestaat uit theorie- en praktijklessen en is gericht op TCM-therapeuten.
UitgangspuntenCentraal binnen de TCM staat het bewaren van de San Bao (Jing - Qi - Shen) om een lang, gezond en gelukkig leven te waarborgen, waarbij het individu zich lichamelijk en geestelijk optimaal kan ontplooien. De TCM kent daartoe oorspronkelijk acht takken:
Al deze takken zijn gebaseerd op één en dezelfde natuurfilosofie. De laatste vier zijn afgeleid van de eerste vier en worden met name therapeutisch toegepast. Ze vereisen specifieke kennis en vaardigheden. De eerste vier zijn echter essentieel. Bij lichamelijke en/of geestelijke ziekteprocessen hoor je altijd eerst aandacht te geven aan deze vier gebieden. Een juist afgestemde voeding is een basisvoorwaarde!
Deze opleiding, enerzijds gebaseerd op de ‘roots’ van de TCM en anderzijds aansluitend bij de meest actuele informatie op het gebied van de moderne voedingsleer, biedt een schat aan basale kennis die je kunt toegepassen in je TCM praktijk.
In de lessen zet je de eerste stappen om individuele voedingsadviezen te geven. In de meeste lessen behandel je daarvoor één of meerdere cases. Een belangrijk deel van de lessen bestaat uit theoretische én praktische training en (energetische en reguliere) kennis van voedingstoffen. Daarbij pure kookkunst, waarbij je leert werken met specifieke bereidingswijzen en ingrediënten.
Voedselleer, theoretische benaderingenOm praktische adviezen te kunnen geven, is een theoretische achtergrond belangrijk. Je leert daarom over de oosterse en westerse benadering van voedsel en de achtergrond daarvan. De Chinese geneeskunde beschrijft bijvoorbeeld de energetica van voedsel én vertering en heeft een individuele, ervaringsgerichte benadering. De mens in zijn uitwisseling met het geheel staat centraal. De moderne westerse voedingsleer - gebaseerd op biochemie - richt zich op de microprocessen, zoals analyse en werking van voedingstoffen en het spijsverteringssysteem op celniveau.
De laatste tientallen jaren is zeer veel belangrijke kennis aan het licht gekomen. De natuurvoedingsleer met zijn bio-energetische inzichten, levert op haar beurt een onmisbare bijdrage waar het gaat om het definiëren van kwaliteit en vitaliteit van voedsel. Daarbij wijst ze op de wederzijdse verbinding van de consument en haar milieu.
Deze benaderingen hebben hun sterke en zwakke kanten. Maar opvallend is hoe ze naar elkaar toe groeien. Samen leveren ze nieuwe inzichten en een krachtig werkzame therapie op, die uitgaan van onze eigen culturele en actuele situatie:
Je maakt gebruik van een syllabus die je op de eerste lesdag krijgt. Deze krijg je op papier, maar kun je ook als PDF downloaden in het studentenportaal.
Je kunt de literatuurlijst met verplichte en aanbevolen literatuur vinden op www.qing-bai.nl/literatuurlijst.
Je moet rekenen op 3 keer het aantal lesuren aan zelfstudie. Dit is echter zeer afhankelijk van de genoten vooropleiding.
Tentamen en examenNa de eerste helft van het studiejaar krijg je een tentamen en aan het einde van het studiejaar een examen.
CertificeringBij voldoende resultaat van alle onderdelen ontvang je het certificaat ‘Voedingsleer’.
Vereiste vooropleidingDe Basis Vakopleiding van Academie Qing-Bai of een vergelijkbare opleiding.
Deze 1-jarige vervolgopleiding is opgedeeld in losse bijscholingen. Meer informatie hierover vind je bij onze bij- en nascholingen.